składniki na ciasto:
2 szlk mąki
1 szkl cukry pudru
2 łyżki miodu
1 jajo
50 g masła
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem cały czas ubijając dodajemy jajko, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładkie ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w 170-180 st. C do uzyskania złotego koloru. Po upieczenia ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, kroimy je w niedużą kostkę bądź rąby.
składniki na polewę:
3/4 szkl mleka
200 g masła
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
200 – 250 g wiórek kokosowych
wykonanie:
Masło, mleko i cukier rozgrzewamy w garnku, dodajemy kakao i gotujemy ok. 5 min a następnie studzimy.
Kostki ciasta zanurzamy w polewie i obtaczamy / obsypujemy je w wiórkach kokosowych