domowe kajzerki

1767

 

składniki:
ok. 500 g mąki
250 ml letniego mleka
30 g masła
2 łyżeczki miodu
10 g drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli np. z Kłodawy lub himalajskiej

wykonanie:
Masło roztapiamy. Drożdże mieszamy z miodem oraz 1/2 szkl mleka i mieszamy do chwili rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy aż zaczyn zacznie bąbelkować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia a następnie dzielimy na 9 – 10 części i formujemy bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego podrośnięcia, gdy podrosną nacinamy bułeczki ostrym nożem, smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min.kajzerki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here