składniki:
1500 g pieczarek
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
3 bułki, czerstwe np. kajzerki
4 cebule
mleko do namoczenia bułek
sól, pieprz
masło
bułka tarta
wykonanie:
Bułki
zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odparowujemy na
dużej patelni. Po odparowania smażymy na maśle. Do podsmażonych
pieczarek dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, doprawiamy solą oraz
pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dodajemy odciśniętą bułkę, żółta i
dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka,
dodajemy je do masy pieczarkowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę
przekładamy do dwóch foremek/ keksówek, natłuszczonych i oprószonych
bułką tartą. Na wierzchu układamy po parę wiórek masła. Pieczemy przez
ok. 60 min. w 180 st. C. Gotowy możemy podawać na zimno lub ciepło.
Pyszny:)