babka tulipan

3653

składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
220 cukru kryształu
50 g cukru pudru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
125 ml oleju
250 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku, suchego
2 łyżki kakao
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem kryształem, następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier puder. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej budyń, do trzeciej kakao a do czwartej kisiel. Ciasta przekładamy na przemian w foremce/keksówce (ok.30-35 cm długości) natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Surowe ciasto „przecinamy” wzdłuż. Pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here