pasztet z pieczarek

5687

składniki:
1500 g pieczarek
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
3 bułki, czerstwe np. kajzerki
4 cebule
mleko do namoczenia bułek
sól, pieprz
masło
bułka tarta

wykonanie:
Bułki zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odparowujemy na dużej patelni. Po odparowania smażymy na maśle. Do podsmażonych pieczarek dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dodajemy odciśniętą bułkę, żółta i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy pieczarkowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do dwóch foremek/ keksówek, natłuszczonych i oprószonych bułką tartą. Na wierzchu układamy po parę wiórek masła. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Gotowy możemy podawać na zimno lub ciepło.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Mariola Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here