babka kefirowa

4916

składniki:
450 g mąki
200 g cukru
225 g kefiru
4 jajka
150 ml oleju np. słonecznikoweg
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie:
1/2 ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę (ok. 5-10 min.). Cały czas miksując do masy jajecznej powoli wlewamy olej. Następnie w trzech turach dodajemy mąkę na przemian z kefirem, opcjonalnie ekstrakt i mieszamy przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i proszonej bułką tartą formy (u mnie tortownica ok. 26 cm średnicy z kominem). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 -60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Możemy polać lukrem cytrynowym (robię na oko – trochę cukru pudru mieszam z sokiem cytrynowym) lub polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here