śmietanowiec w czekoladowym biszkopcie

2269
[Głosów: 8   Average: 4.9/5]

składniki na ciasto biszkoptowe:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę orkiszową mieszamy z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy olej i wodę. Mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 – 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa równe blaty.

składniki na masę galaretkowo śmietanową:
4 galaretki o różnych kolorach
1000 ml gorącej wody
500 ml śmietany 18%
100-150 g cukru
150 ml mleka
30 g żelatyny

wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu, w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do zastygnięcia. Stężałe kroimy w kwadraciki. Mleko zagotowujemy z cukrem, mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gorącym płynem zalewamy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła, gdyby nie chciała się całkiem rozpuścić to podgrzewamy na kąpieli wodnej i mieszamy (naczynie z zawartością kładziemy na garnku z gotującą się woda). Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia (uwaga bo może szybko stężeć). Letnią mieszankę wlewamy do śmietany, szybko mieszamy. Dodajemy wymiesza galaretki, mieszamy i szybko przekładamy na jeden bat, wyrównujemy tak aby cieniutka warstwa śmietany była na wierzchu i przykrywamy drugim blatem. Dociskamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby wierzchni blat się „przykleił”. W cieplejsze dni przechowujemy w lodówce.

(Visited 2 422 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here