pierniki tradycyjne miękkie

1225

składniki:
300 g mąki
100 g cukru
60 g masła
125 g miodu
1 jajko
30 ml mleka
40 g przyprawy do piernika lub wg własnego smaku
1 łyżeczka kakao
3/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli

wykonanie:
Masło, miód, przyprawę do piernika i cukier podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka oraz sodę rozpuszczoną w mleku i mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao oraz solą i wyrabiamy ciasto. Zwarte ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (spiżarka lub dolna półka lodówki) na noc. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5-1cm (można troszkę podsypywać ciasto mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 st.C ok. 8-10 min. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przechowujemy w zakręconym słoiku. Pierniczki są miękkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here