składniki:
ok. 500 filetów śledziowych, marynowanych w occie lub solonych
2 cebule
100 g rodzynek
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu, pikantnego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
opcjonalnie :
ocet do smaku, jeśli używamy solonych filetów śledziowych
wykonanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć”.