składniki:
ok. 2000 g ogórków
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
czarny pieprz
biała gorczyca
koper
opcjonalnie:
świeża papryka
składniki na zalewę:
ok. 1250 ml wody
ok. 360 ml octu
300 g cukru
2 łyżki soli
wykonanie:
Składniki zalewamy mieszamy ze sobą, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego, wyparzonego słoika wkładamy po 1-2 ząbku czosnku, 1 baldachimie kopru, 3 ziarenka ziela angielskiego, ok. 1 łyżeczkę gorczycy, ok. 8-10 ziarenek pieprzu, kawałek korzenia chrzanu. Wkładamy ciasno ogórki, pomiędzy możemy dać pokrojoną w paski paprykę. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy przez ok. 8-10 min. Z podanych proporcji wyszło mi 5-6 słoików po 0,9l. Ilość zależy od wielkości ogórków i w zależności jak uda się nam upchać je w słoiki 😉