składniki:
160 g pianek marshmallows
300 – 350 g cukru pudru
1-2 łyżki wody
wykonanie:
Pianki przekładamy do metalowej miski. Wlewamy wodę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Pozostawiamy na ok. 5 min., następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Gdy pianki się rozpuszczą (gesta klejąca masa), zestawiamy miskę z garnka, wsypujemy stopniowo przesiany cukier puder i mieszamy przy pomocy łyżki. Gdy masa wchłonie trochę cukru przekładamy na oprószoną cukrem pudrem stolnicę i wyrabiamy masę dosypując stopniowo cukier (niekoniecznie musimy zużyć cały cukier, dlatego wsypujemy stopniowo). Masa powinna być plastyczna i bez problemu powinna dać się rozwałkować, wykrawać różne wzory (kwiatki, listki, motylki, paski itp.) czy tworzyć figurki. Masą możne również pokryć tort. Można również dodać barwniki spożywcze.
Dzień dobry.
Czy mogłabym użyć do tej masy pianek wegańskich ?
Dzień dobry, nie próbowałam z takimi piankami więc nie wiem.