tort pień drzewa

    1163
    [Głosów:17    Średnia:4.8/5]

    składniki na jedno ciasto biszkoptowe:
    (potrzebujemy dwa)
    70 g mąki
    30 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    3 duże jajka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie: 1 łyżka kawy inki

    wykonanie:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy opcjonalnie kawę inkę, ja do jednego biszkopta dałam do drugiego nie. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 160-170 st. C. Upieczony biszkopt odwracamy „do góry nogami” i delikatnie usuwamy papier. Delikatnie zwijamy na kuchennej ściereczce w kształt rolady. następnie pieczemy jeszcze jeden taki sam biszkopt. Wystudzone biszkopty rozwijamy i kroimy na trzy równe paski (otrzymujemy 6 pasków). Jeśli na wierzchu biszkopta pojawiła się delikatna skórka, która odchodzi od biszkopta to ja usuwamy.

    składniki na krem:
    250 g czekolady gorzkiej
    250 g czekolady mlecznej
    300 g śmietanki kremówki
    200 g masła, w temperaturze pokojowej

    wykonanie:
    Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kremówkę oraz masło. Naczynie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna), roztapiamy i mieszamy na jednolitą masę. Gotową odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, od czasu do czasy mieszamy aby równo stężała.

    dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej
    biszkopt szpinakowy (mech do dekoracji)
    ciasteczka grzybki np. takie
    kilka malin

    składniki na biszkopt szpinakowy:
    100 g szpinaku mrożonego lub 50 g świeżego
    75 g mąki krupczatki
    50 g cukru
    1 jajko
    40 ml oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    wykonanie:
    Zamrożony szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i miksujemy z olejem przy pomocy np. blendera na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do małej tortownicy i pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, ok. 45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    złożenia ciasta:
    Każdy biszkoptowy pasek smarujemy masą kajmakową a następnie cienką warstwą kremu czekoladowego i zwijamy po kolei w grubą roladę, doklejając każdy pasek tak aby powstał pniak ze słojami. Zwinięte ciasto wstawiamy (ustawiamy pionowo) na chwilę do lodówki aby stężało. Następnie możemy delikatnie wyrównać, ścinając wierzch ciasta. Następnie smarujemy (nie wyrównujemy na gładko) zewnętrzne boki ciasta kremem czekoladowym, od dołu do góry tworząc korę. Z ciasta szpinakowego układamy „mech” i układamy grzybki oraz np. maliny. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.

    inspiracja z przepisu orchideli. com z moimi zmianami

    (Visited 959 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here