tort pień drzewa

57188

składniki na jedno ciasto biszkoptowe:
(potrzebujemy dwa)
70 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
3 duże jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1 łyżka kawy inki

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy opcjonalnie kawę inkę, ja do jednego biszkopta dałam do drugiego nie. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 160-170 st. C. Upieczony biszkopt odwracamy „do góry nogami” i delikatnie usuwamy papier. Delikatnie zwijamy na kuchennej ściereczce w kształt rolady. następnie pieczemy jeszcze jeden taki sam biszkopt. Wystudzone biszkopty rozwijamy i kroimy na trzy równe paski (otrzymujemy 6 pasków). Jeśli na wierzchu biszkopta pojawiła się delikatna skórka, która odchodzi od biszkopta to ja usuwamy.

składniki na krem:
250 g czekolady gorzkiej
250 g czekolady mlecznej
300 g śmietanki kremówki
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kremówkę oraz masło. Naczynie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna), roztapiamy i mieszamy na jednolitą masę. Gotową odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, od czasu do czasy mieszamy aby równo stężała.

dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
biszkopt szpinakowy (mech do dekoracji)
ciasteczka grzybki np. takie
kilka malin

składniki na biszkopt szpinakowy:
100 g szpinaku mrożonego lub 50 g świeżego
75 g mąki krupczatki
50 g cukru
1 jajko
40 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

wykonanie:
Zamrożony szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i miksujemy z olejem przy pomocy np. blendera na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do małej tortownicy i pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, ok. 45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

złożenia ciasta:
Każdy biszkoptowy pasek smarujemy masą kajmakową a następnie cienką warstwą kremu czekoladowego i zwijamy po kolei w grubą roladę, doklejając każdy pasek tak aby powstał pniak ze słojami. Zwinięte ciasto wstawiamy (ustawiamy pionowo) na chwilę do lodówki aby stężało. Następnie możemy delikatnie wyrównać, ścinając wierzch ciasta. Następnie smarujemy (nie wyrównujemy na gładko) zewnętrzne boki ciasta kremem czekoladowym, od dołu do góry tworząc korę. Z ciasta szpinakowego układamy „mech” i układamy grzybki oraz np. maliny. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.

inspiracja z przepisu orchideli. com z moimi zmianami

4 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here