kiszone liście buraka – botwina

14272

składniki:
liście buraka z małymi buraczkami (świeże, zdrowe liście, dowolna ilość)
do każdego słoika:
1-2 baldachimy kopru
1-2 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
1 liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
ok. 5 ziarenek czarnego pieprzu
zalewa:
1000 ml wody
1 łyżka soli

wykonanie:
Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestygnięcia. Od łodyżek odcinamy małe buraczki. Liście i łodyżki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Buraczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie nakładamy pokrojone łodygi i liście, ubijając ciasno oraz pokrojone buraczki. Zostawiamy od góry ok. 2 cm wolnego miejsca. Na samej górze możemy ułożyć jeszcze baldachim kopru, który zabezpieczy całość aby była pod powierzchnią wody. Do każdego słoika wlewamy solankę, tyle aby całość była zalana. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 lub więcej dni a następnie przenosimy do spiżarki. Taką kiszonkę możemy np. zimową porą używać do zup, sok idealnie nadaje na barszcz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here