kiszone liście buraka – botwina

    8410

    składniki:
    liście buraka z małymi buraczkami (świeże, zdrowe liście, dowolna ilość)
    do każdego słoika:
    1-2 baldachimy kopru
    1-2 ząbki czosnku
    kawałek korzenia chrzanu
    1 liść laurowy
    1-2 ziarna ziela angielskiego
    ok. 5 ziarenek czarnego pieprzu
    zalewa:
    1000 ml wody
    1 łyżka soli

    wykonanie:
    Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestygnięcia. Od łodyżek odcinamy małe buraczki. Liście i łodyżki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Buraczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie nakładamy pokrojone łodygi i liście, ubijając ciasno oraz pokrojone buraczki. Zostawiamy od góry ok. 2 cm wolnego miejsca. Na samej górze możemy ułożyć jeszcze baldachim kopru, który zabezpieczy całość aby była pod powierzchnią wody. Do każdego słoika wlewamy solankę, tyle aby całość była zalana. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 lub więcej dni a następnie przenosimy do spiżarki. Taką kiszonkę możemy np. zimową porą używać do zup, sok idealnie nadaje na barszcz.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here