pikle warzywne

2081
[Głosów:11    Średnia:4.4/5]

składniki na zalewę:
1000 ml wody
250 ml octu
180 -200 g cukru
1 łyżka soli

wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.

składniki warzywne:
(jakie mamy)
ogórki
papryka
pieczarki
kalafior
marchewka, obrana
fasolka szparagowa
cukinia
natka pietruszki
dodatkowo przyprawy do każdego słoika:
1 ząbek czosnku
1 baldachim kopru
1/2 łyżeczki gorczycy
5-10 ziarenek pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

wykonanie:
Warzywa myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki np. marchewkę w plasterki, kalafior dzielimy na różyczki, cukinie w plasterki lub słupki, paprykę w paski. Z fasoli szparagowej odcinamy końcówki. Kalafior, marchewkę oraz fasolkę możemy podgotować prze ok. 1 -2 min.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie warzywa. Zalewamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 -15 min.


(Visited 4 561 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here