kolorowe kiszonki

17765

składniki:
kalafior
buraczki
marchewka
fasolka szparagowa
składniki na zalewę:
na 1000 ml wody 1 łyżka soli (lub trochę mniej)
do każdego słoika:
1 liść laurowy
1 baldachim kopru
1 ząbek czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
ok. 5 ziarenek pieprzu

wykonanie:
Wodę zagotowujemy z solą. Fasolkę szparagową podgotowujemy w osobnej osolonej wodzie przez ok. 2 min. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie warstwowo warzywa. Zalewamy solanką tak aby wszystkie warzywa były pod powierzchnią wody (dodatkowo na wierzchu możemy położyć baldachim kopru lub same łodygi, które zabezpieczą przed wypływaniem warzyw na wierz). Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do ukiszenia. Czas kiszenia zależy od temperatury w jakiej kiszą się warzywa, ok. 3-7 dni lub więcej. Ukiszone przenosimy w chłodne miejsce np. do spiżarki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here