tort z masą a la ptasie mleczko

12792

składniki na biszkopt :
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ? )

składniki na masę a la ptasie mleczko:
2 galaretki malinowe
500 ml śmietanki kremówki
200 ml wody, gorącej
opcjonalnie cukier puder do smaku

wykonanie:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy przestudzoną galaretkę i mieszamy na jednolity krem. Gotowy przekładamy na jeden blat tortu i przykrywamy drugim blatem. Z pozostałą galaretką i śmietanką robimy tak samo. Gotowy krem wykładamy na drugi biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem. Całość wstawiamy to lodówki do całkowitego stężenia.

składniki na kem maślany do pokrycia tortu:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
170 g cukru pudru
1 łyżka mleka

wykonanie:
Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy na gładki, lśniący krem. Pod koniec miksowania dodajemy mleko. Gotowym kremem obkładamy dokładnie i równo cały tort. Wstawiamy do lodówki.

składniki na masę dekoracyjną z pianek:
175 g pianek marshmallows
350 g cukru
1-2 łyżki wody
opcjonalnie barwik spożywczy, ja użyłam czerwonego aby uzyskać kolor różowy

wykonanie:
Pianki przekładamy do metalowej miski. Wlewamy wodę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Pozostawiamy na ok. 5 min., następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Gdy pianki się rozpuszczą (gesta klejąca masa), zestawiamy miskę z garnka, wsypujemy stopniowo przesiany cukier puder i mieszamy przy pomocy łyżki. Gdy masa wchłonie trochę cukru przekładamy na oprószoną cukrem pudrem stolnicę i wyrabiamy masę dosypując stopniowo cukier (niekoniecznie musimy zużyć cały cukier, dlatego wsypujemy stopniowo). Masa powinna być plastyczna i bez problemu powinna dać się rozwałkować. Dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy podsypując cukrem pudrem do uzyskania jednolitej barwy. Rozwałkowujemy duży okrąg. Nakładamy na tort. Wyrównujemy górę. Boki delikatnie naciągamy i dopasowujemy do tortu. Nadmiar masy odcinamy. Z pozostałej masy zrobiłam kokardkę, kuleczki oraz koronę. Patyczkiem zrobiłam wgłębienia. Na przecięciach wcisnęłam złote kuleczki cukrowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here