składniki:
4 duże lub 6 małych papryk
300 g mięsa mielonego
1/2 szkl ryżu
400 g sera żółtego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 30 g koncentratu pomidorowego
1 pomidor
1 łyżeczka suszonej bazylii
ok. 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
ok. 1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
tłuszcz do smażenia
trochę rosołu lub wody do podlania
wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Do cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawy i chwilę podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone mięso oraz ok. 300 g sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach i mieszamy, ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Każdej papryce odcinamy „czapeczki” z zielonym ogonkiem. Usuwamy środki z nasionami i napełniamy farszem. Przykrywamy czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlewamy trochę rosołu lub wody. Pieczemy w ok. 180-200 st. C przez ok. 45 min. lub, aż papryki będą rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym startym serem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub listami bazylii.