faszerowane papryki

2718

składniki:
4 duże lub 6 małych papryk
300 g mięsa mielonego
1/2 szkl ryżu
400 g sera żółtego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 30 g koncentratu pomidorowego
1 pomidor
1 łyżeczka suszonej bazylii
ok. 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
ok. 1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
tłuszcz do smażenia
trochę rosołu lub wody do podlania

wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Do cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawy i chwilę podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone mięso oraz ok. 300 g sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach i mieszamy, ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Każdej papryce odcinamy „czapeczki” z zielonym ogonkiem. Usuwamy środki z nasionami i napełniamy farszem. Przykrywamy czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlewamy trochę rosołu lub wody. Pieczemy w ok. 180-200 st. C przez ok. 45 min. lub, aż papryki będą rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym startym serem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub listami bazylii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here