składniki na biszkopt:
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
110 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy przez ok. 20-25 min. w ok. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na warstwę wiśniową:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
2 galaretki wiśniowe
600 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy dżem wiśniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietanki kremówki 30%
125 ml śmietany kwaśnej
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę kremówkę ubijamy z ok. 1/2 szkl cukru pudru. W osobnym naczyniu miksujemy śmietanę kwaśną z pozostałym cukrem. Mieszamy ze sobą obie śmietany. Dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy i całość wykładamy na stężałą warstwę wiśniową. Na masie śmietankowej układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
składniki na wierzch ciasta:
biszkopty lub herbatniki
1 puszka masy kajmakowej (dobrej jakości, jeśli masa kajmakowa zawiera dużo „oleju” to wpłynie to na jakość gotowej masy na cieście) gotową masę kajmakową można zastąpić ugotowanym mlekiem skondensowanym słodzonym)
200 g masła, w temperaturze pokojowej (masło dobrej jakości)
ok. 200 g słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
wykonanie:
Masło miksujemy z masą kajmakową (miksujemy tylko do połączenia się składników) i równomiernie wykładamy na biszkopty. Słonecznik smażymy z cukrem oraz 2 łyżkami masła na rumiano. Wystudzonym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
inspiracja z przepisu Malwiny K. 🙂 Ciasto jest przepyszne polecam… 🙂