pyszne ciasto z wiśniami i słonecznikiem

    414
    [Głosów:7    Średnia:5/5]

    składniki na biszkopt:
    60 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    110 g cukru

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy przez ok. 20-25 min. w ok. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na warstwę wiśniową:

    1 słoiczek dżemu wiśniowego
    2 galaretki wiśniowe
    600 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy dżem wiśniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

    składniki na masę śmietankową:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    125 ml śmietany kwaśnej
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    60 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę kremówkę ubijamy z ok. 1/2 szkl cukru pudru. W osobnym naczyniu miksujemy śmietanę kwaśną z pozostałym cukrem. Mieszamy ze sobą obie śmietany. Dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy i całość wykładamy na stężałą warstwę wiśniową. Na masie śmietankowej układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

    składniki na wierzch ciasta:
    1 puszka masy kajmakowej
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    ok. 200 g słonecznika
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

    wykonanie:
    Masło miksujemy z masą kajmakową i równomiernie wykładamy na biszkopty. Słonecznik smażymy z cukrem oraz 2 łyżkami masła na rumiano. Wystudzonym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.

    inspiracja z przepisu Malwiny Kozioł 🙂 Ciasto jest przepyszne polecam… 🙂

    (Visited 359 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here