kiszona marchewka

663
[Głosów:4    Średnia:5/5]

składniki:
marchewka (dowolna ilość)
opcjonalnie natka pietruszki
składniki zalewy:
na 1000 ml wody 1 łyżka soli
do każdego słoika:
1 ząbek czosnku
1 baldachim kopru
kawałek korzenia chrzanu
1 liść laurowy
1-2 ziarenka ziela angielskiego
ok. 5 ziarenek pieprzu

wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Do każdego słoiczka wkładamy przyprawy a następnie pokrojoną marchewkę, opcjonalnie możemy na przemian z marchewką wkładać umytą natkę pietruszki. Na wierzchu możemy marchewkę zabezpieczyć baldachimem kopru, aby marchewka nie wypływała do góry. Całość zalewamy solanką tak aby marchewka była pod powierzchnia. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do ukiszenia na ok. 7 dni (długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia). Następnie przenosimy w chłodne miejsce np. do spiżarki.

(Visited 497 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here