kiszona marchewka

    489
    [Głosów:4    Średnia:5/5]

    składniki:
    marchewka (dowolna ilość)
    opcjonalnie natka pietruszki
    składniki zalewy:
    na 1000 ml wody 1 łyżka soli
    do każdego słoika:
    1 ząbek czosnku
    1 baldachim kopru
    kawałek korzenia chrzanu
    1 liść laurowy
    1-2 ziarenka ziela angielskiego
    ok. 5 ziarenek pieprzu

    wykonanie:
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Do każdego słoiczka wkładamy przyprawy a następnie pokrojoną marchewkę, opcjonalnie możemy na przemian z marchewką wkładać umytą natkę pietruszki. Na wierzchu możemy marchewkę zabezpieczyć baldachimem kopru, aby marchewka nie wypływała do góry. Całość zalewamy solanką tak aby marchewka była pod powierzchnia. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do ukiszenia na ok. 7 dni (długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia). Następnie przenosimy w chłodne miejsce np. do spiżarki.

    (Visited 444 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here