fasolka szparagowa zapiekana z żółtym serem

    5059

    składniki:
    400 g fasolki szparagowej (najlepiej młodej)
    60 g sera żółtego
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżka masła
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy fasolkę, oprószamy pieprzem oraz ziołami i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy przez ok. 15 min. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek np. do mięs.

    fasolka_szparagowa_zap1

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here