domowy majonez – ekspresowy + film krok po kroku

1565

składniki:
250 ml oleju np. słonecznikowego
1 jajko, świeże
2 łyżeczki musztardy np. stołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Film krok po kroku jak wykonać majonez:

wykonanie:
Do wąskiego słoika (takiego aby zmieściła się końcówka od blendera) umieszczamy jajko, musztardę, sok z cytryny, olej oraz sól pieprz do smaku. Wkładamy blender i miksujemy (nie odrywając końcówki blendera od dna słoika), aż powstanie warstwa majonezu. Następnie podnosimy blender kilka razy aby cały majonez był zmiksowany. Gotowy majonez możemy od razu podawać. Możemy również słoik zakręcić i przechowywać w lodówce ok. 1-1,5 tygodnia.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here