składniki na ciasto:
250 g maki
135 g masła
3-4 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, wodę oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Wykładamy nim formę na tartę (26 cm średnicy). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Po ty czasie cisto podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C.
składniki na farsz cebulowy:
500 g cebuli
150 g sera żółtego
250 g boczku
50 g masła
150 ml śmietany kwaśnej
2 jajka
sól, pieprz, mielona papryka
wykonanie:
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, przekładamy do innego naczynia. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę boczek i również podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na popieczony spód wykładamy boczek, cebulę, ścieramy żółty ser. Całość zalewamy śmietaną z jajkami. Wierzch oprószamy papryką. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min.