ciasto czekoladowo kokosowe bez jajek

7659

składniki na ciasto:
450 g mąki
220-250 g cukru
500 ml wody
5 łyżek kakao
180 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki octu
2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego

wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem oraz rozmiażdżonymi goździkami i rozmiażdżonym zielem angielskim. Do wymieszanych suchych składników dodajemy ocet, wodę oraz olej i mieszamy np. łyżką do połączenia się składników. Możemy również zmiksować mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy do dwóch jednakowych foremek (k. 21x32cm, miara dna formy) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 25- 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Można również nie dzielić ciasta na pół, upiec (ok.45- 50 min.) a następnie po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

składniki na krem kokosowy:
80 g wiórek kokosowych
1 budyń waniliowy
375 ml mleka
180 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego

wykonanie:
Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy wiórka kokosowe i chwilkę gotujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń a następnie dodajemy go do gotującego się mleka z wiórkami. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń.

Jeden blat ciasta smarujemy powidłem. Wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy polewą i dowolnie dekorujemy np. wiórkami kokosowymi.

Ten przepis dedykuję mojej kuzynce Jolancie, której to ciasto smakowało, więc chyba jest warte polecenia 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here