składniki na biszkopt:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 25 min. w ok. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na warstwę kokosową:
4 białka
150 g cukru
150 g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Całość przekładamy do takiej samej foremki co piekliśmy biszkopt (wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 35 min. Ja dodatkowo jeszcze pozostawiałam w piekarniki na ok. 30 min. przy uchylonych drzwiczkach.
składniki na krem ananasowy:
1 puszka ananasa
ok. 500 ml płynu: ok. 250 ml zalewy z puszki + 250 ml wody
4 żółtka
2 -3 łyżki cukru pudru (niej lub więcej, do smaku)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
wykonanie:
Plastry ananasa (odsączone) kroimy w kostkę. Ok. 300 ml płynu zagotowujemy. W pozostałym płynie dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i przelewamy do gotującego się płynu. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy ananasa i mieszamy.
wykonanie ciasta:
Biszkopt nasączamy, wykładamy równomiernie masę ananasową. Na wierzch układamy bezę kokosową. Całość schładzamy najlepiej przez noc w lodówce.