wiśniowiec

346
[Głosów:11    Średnia:4.9/5]

składniki na biszkopt:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
120 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 25 min. w ok. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto z wiśniami:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 g masła lub margaryny
250 ml śmietany, kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 21x32cm).

składniki na piankę:
6 białek
1 kisiel wiśniowy
220-250 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo kisiel i miksujemy do połączenia.

dodatkowo:
ok. 1000 ml słoik wiśni, drylowanych z kompotu lub syropu

Jedną część ciasta przekładamy do foremki (ok. 21x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy 1/2 cz. wiśni. Na wiśnie wykładamy 1/2 cz. piany i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Z pozostałą częścią ciasta, wiśni i piany postępujemy tak samo.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem wiśniowy:
500 ml soku z wiśni (jeśli mamy za mało soku to dopełniamy wodą)
2 budynie waniliowe
2 żółtka
cukier puder do smaku
300 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml soku zagotowujemy. W pozostałym dokładnie mieszamy żółtka oraz budynie i przelewamy do gotującego się soku. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, jeśli budyń wyszedł kwaśny to do masła dodajemy cukier puder ok. 2 łyżki lub do smaku i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

złożenie ciasta:
Na jedno ciasto z wiśniami wykładamy 1/2 część kremu wiśniowego. Na krem układamy biszkopt, który smarujemy pozostałym kremem wiśniowym. Na kremie kładziemy drugie ciasto z wiśniami. Wierzch polewamy np. polewą czekoladową lub oprószamy cukrem pudrem.

  • inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
(Visited 1 569 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here