składniki:
200 g ryżu
2 piersi kurczaka
1 papryka czerwona
4 ogórki konserwowe
250 g sera żółtego
ketchup
1 przyprawa gyros
2 łyżki oliwy
dodatkowo:
masło do natłuszczenia naczynia
opcjonalnie:
1 kulka mozzarelli
wykonanie:
Ryż gotujemy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę gyros, mieszamy i podsmażamy. Paprykę i górki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwowo składniki: ryż, trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, całą porcję kurczaka, ponownie trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, paprykę wymieszaną z ogórkami, ketchup i pozostałą część sera. Całość zapiekamy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Opcjonalnie pod koniec zapiekania możemy dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę (inspiracja z przepisu Justyny :)).