zapiekanka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

705
[Głosów:11    Średnia:3.9/5]

składniki:
1000 g ziemniaków
2-3 ogórki kiszone
1 duża papryka
2 średnie cebule
250 g kiełbasy
2 pomidory
200-250 g sera żółtego (ulubionego do zapiekania)
3 jajka
400 ml śmietany
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
ok. 1 łyżka masła

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i przekładamy  na patelnię. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do pokrojonej kiełbasy. Całość podsmażamy. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki i pomidory kroimy w plasterki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwowo plastry ziemniaków, część kiełbasy z cebulą, plasterki ogórków kiszonych, paprykę, plastry pomidorów. Delikatnie oprószamy sola oraz pieprzem posypujemy odrobiną startego sera. I ponownie powtarzamy warstwę ziemniaków i pozostałych składników. Całość zalewamy śmietana z jajkami. Wierzch posypujemy serem żółtym.


(Visited 1 266 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here