rolada biszkoptowa z jabłkami

    3288
    [Głosów:26    Średnia:4.1/5]

    składniki na ciasto biszkoptowe:
    90 g mąki orkiszowej lub pszennej
    10 g mąki ziemniaczanej
    5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    70 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto delikatnie rozkładamy na rozłożonych jabłkach.

    składniki na jabłkowe nadzienie:
    ok. 650 g jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    ok.  2 łyżeczki cukru
    2-3 łyżeczki cynamonu

    wykonanie:
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny i wykładamy równomiernie na blachę (ok. 35×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Na wierzchu równomiernie  rozkładamy ciasto biszkoptowe. Całość pieczemy przez ok. 20 min. w 170 -180 st. C. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

    (Visited 2 326 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here