składniki na ciasto biszkoptowe:
90 g mąki orkiszowej lub pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
70 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto delikatnie rozkładamy na rozłożonych jabłkach.
składniki na jabłkowe nadzienie:
ok. 650 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
ok. 2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny i wykładamy równomiernie na blachę (ok. 35×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto biszkoptowe. Całość pieczemy przez ok. 20 min. w 170 -180 st. C. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.