składniki:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g mąki razowej
10 g cukru białego
35 g cukru brązowego
1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
60 ml maślanki
55 g masła lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
mąka do podsypywania ciasta
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cynamonu
ok. 10 g cukru
wykonanie:
Mąkę orkiszową mieszamy z mąką razową, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą oraz cukrem białym i brązowym. Dodajemy maślankę, ekstrakt,oliwę oraz mód i zagniatamy ciasto. Gdyby wyszło klejące, podczas zagniatania podsypujemy mąką. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkowujemy, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przenosimy z papierem do pieczenia na blaszkę. Smarujemy oliwą i oprószamy cukrem wymieszanym cynamonem. Następnie wykrawamy małe kwadraciki. Pieczemy w 170 st. przez ok. 10 -15 min. Upieczone studzimy i przekładamy do słoja. Podajemy z mlekiem 🙂