domowy paprykarz a la szczeciński

4895

składniki:
200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości
50 g ryżu
150 g -200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
ok. 150 g marchewki
1i1/2 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chilli
sól, cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą na małych oczkach a część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy do wystudzenia.

paprykarz

paprykarz1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here