składniki:
ok.60 g szpinaku, świeżych liści
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml kwaśnego mleka lub maślanki
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżka masła, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do naczynia. Dodajemy jajko, kwaśne mleko, cukier, masło, sól i miksujemy blenderem, aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie mieszamy. Porcjami nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Gotowe możemy podać np. z frużeliną truskawkową.
Też lubię takie zielone naleśniki!
są optymistyczne 😉
Ten kolor mnie przyciągnął:)
Ale apetycznie wyglądają))
Ależ kolor, bajecznie wyglądają
Efekt WOW 🙂