tort kanapkowy

887
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki na pastę ogórkową:
180 g serka kanapkowego
ok. 100 g ogórka, świeży
1/2 łyżeczka kopru suszonego
1-2 łyżki śmietany
sól, pieprz

wykonanie:
Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do sera dodajemy starte ogórki, śmietanę, koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku

składniki na pastę jajeczną:
3 jajka
60 g serka kanapkowego
1-2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
sól, pieprz

wykonanie:
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem

składniki na pastę paprykową:
1/2 dużej papryki czerwonej
180 g serka kanapkowego
1 łyżka śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

wykonanie:
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

16 kromek chleba pieczonego w keksówce
ok. 200 g serka kanapkowego
1-2 łyżki śmietany
3 plasterki szynki
3 plasterki sera żółtego
2 pomidorki koktajlowe
szczypiorek, natka pietruszki

wykonanie:
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na talerzu układamy 4 kromki chleba tworząc kwadrat. Smarujemy je pastą ogórkową. Przykrywamy 4 kromkami chleba, rozsmarowujemy pastę jajeczną, którą przykrywamy kolejnymi 4 kromkami chleba. Wykładamy pastę paprykową i układamy ostatnią warstwę chleba. Całość pokrywamy serkiem zmiksowanym ze śmietaną. Dekorujemy szynką, serem żółtym, pomidorkami, natką pietruszki, posiekanym szczypiorkiem. Tort przechowujemy w lodówce.

(Visited 475 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here