domowa granola

2048

składniki:
220 g płatków owsianych
70 g orzechów włoskich
80 g migdałów
45 g żurawiny
40 g sezamu
50 g pestek słonecznika
30 g siemienia lnianego
1 – 2 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
60 – 100 g miodu
20 g masła

wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki następnie wlewamy masło z miodem i ponownie mieszamy. Całość przekładamy do dużego, prostokątnego naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 150 st C. (z termoobiegiem, od czasu do czasu możemy przemieszać). Po tym czasie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy do słoika. Orientacyjny czas przechowywania to ok. 3 tygodnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here