składniki na ciasto waniliowe:
310 g mąki
110 g cukru pudru
220 g masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie cisto, a następnie zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min.
składniki na ciasto kakaowe:
225 g mąki
110 g cukru pudru
50 g kakao
220 g masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie cisto, a następnie zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min.
Następnie wyjmujemy ciasta z lodówki, dzielimy każde na np. 4 równe części, rozwałkowujemy na identyczne placki. Układamy naprzemiennie jeden na drugim np. ciasto kakaowe – ciasto waniliowe – ciasto kakaowe – ciasto waniliowe lub ciasto kakaowe – ciasto waniliowe i zwijamy w rulon, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na 1 cm grubości ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 -20 min w 160 st. C.
bardzo lubię te ciasteczka, nie dość że fajnie wyglądają to jeszcze świetnie smakują
Prześliczne, uwielbiam je 🙂