ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji

5861

składniki:
360 g mąki pszennej (u mnie troszkę więcej mąki orkiszowej)
120 g masła, schłodzonego
120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego
3 żółtka
120 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
twarda marmolada
migdały
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach gdyż ciasteczka się trochę rozpłaczą.. Pieczemy w 170 st. C i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

bycze_oczy

bycze_oczy3

bycze_oczy1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here