składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
145 g cukru
230 ml oleju
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody czyszczonej
400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
100 g słonecznika
20 g rodzynek
ok. 35 g płatków migdałowych
20 g sezamu
wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 2 łyżeczkami cynamonu. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Pokrojone w kostkę jabłka mieszamy z 1 i 1/2 łyżeczką cynamonu, wystudzonym podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45-50 min. do tzw suchego patyczka.