zapiekane bakłażany po katalońsku

    1521

    składniki:
    3 bakłażany
    1/2 pęczka natki pietruszki
    ok. 500- 800 g boczku, wędzonego
    3 ząbki czosnku
    1/2 czerstwej bułki
    mleko do namoczenia bułki
    sól, pieprz
    opcjonalnie sok z cytryny
    tłuszcz do smażenia

    wykonanie:
    Bułkę namaczamy w mleku. Bakłażany myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia i przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrążamy miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka i przy pomocy np. widelca mieszamy i rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany w drobną kostkę boczek, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą,  pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min.

    składniki na sos:
    1 czerwona papryka
    2-3 ząbki czosnku
    1 kieliszek białego wytrawnego wina
    125 ml bulionu
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    masło do smażenia
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Upieczone bakłażany podajemy z sosem.

    baklazan_po_katalonsku

    2 KOMENTARZE

    1. Faktem jest, że dobrze zrobiony bakłażan, to naprawde gwarancja dobrego smaku. Hiszpanie i ich Tapas to mistrzostwo świata. Ja kiedy robiłam faszerowanego bakłażana skierowałam sie jednak do żródeł czyli kuchni tureckiej. Mając tam jakieś doświadczenie, uważam, że kuchnia turecka jest przodownikiem w kwestii faszerowanych warzyw. Ani Włosi ani Hiszpanie ie dorównują wuczuciu Turków. . Subiektywna opinia. Pozdrawiam serdecznie
      Kasia

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here