składniki na kopytka z jarmużem:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g jarmużu
1 jajko
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g mąki orkiszowej lub pszennej (+,- , jeśli potrzeba więcej)
wykonanie:
Jarmuż przekładamy na patelnię i chwilkę dusimy aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobniutko siekamy lub rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego (im drobniej tym lepiej). Ugotowane ziemniaki ugniatamy na pure. Dodajemy do nich jarmuż, jajko mąkę ziemniaczaną oraz mąkę orkiszową lub pszenne i wyrabiamy do połączenia się składników. Odrywamy porcję ciasta i na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałek. Delikatnie spłaszczamy, nożem po skosie odcinamy kluseczki. Partiami wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Kopytka gotujemy przez ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, ulubionym sosem, masłem z czosnkiem.