składniki na ciasto kruche:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
125 g masła, miękkiego
1 jajko
1 szczypta soli
dodatkowo:
białko
wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko oraz sól i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy ok. 2/3 części ciasta i rozwałkowujemy je na kwadrat. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, zaplatamy je. Blat ciasta nakłuwamy widelcem, a ok. 1 cm-owy margines ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy zaplecione ciasto, tworząc rant. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 200 g masy krówkowej kukułka Helio
migdały, suszone owoce
malutkie kruche ciasteczka (jeśli nam zostanie nadmiar ciasta to możemy dodatkowo upiec)
wykonanie:
Wystudzony blat kruchego ciasta smarujemy równomiernie masą krówkową o smaku kukułka i dowolnie dekorujemy migdałami, suszonymi, ciasteczkami.
* wpis zawiera lokowanie produktu
Piękny!
Muszę wreszcie w tym roku zrobić…
Dziękuję 🙂 Tego typu mazurki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu 😉