tort oreo wiśnia i nutella

318
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki na biszkopt jasny:
(pieczemy dwa takie biszkopty)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i olej. Na końcu dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 19 -20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 160-170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt zostawiamy w formie przez ok. 15 min. a następnie wyjmujemy i odwracamy spodem do góry. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem. Przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem z nuellą:
200 g serka mascarpone, schłodzonego
95 g kremu nutella, schodzonego
40 g czekolady mlecznej

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy z nutellą, dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.

składniki na krem/mus wiśniowy:
200 g wiśni z syropu lub świeżych lub mrożonych
13 g żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
150 – 180 ml śmietanki kremówki
cukier do smaku

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wiśnie z syropu blendujemy na mus, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania, następnie zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wiśni świeżych lub mrożonych dodajemy cukier i podgrzewamy je aby puściły sok a następnie blendujemy. Śmietankę miksujemy na sztywno. Dodajemy tężejący mus wiśniowy i miksujemy tylko do połączenia się. Gotowy krem wykładamy na biszkopt.

składniki na krem z ciasteczkami oreo:
180 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
10 szt ciasteczek oreo z kremem

wykonanie:
5 szt ciasteczek siekamy na grubsze kawałki, pozostałe ciasteczka rozdrabniamy przy pomocy np. blendera. Mascarpone, kremówkę i puder miksujemy na gęsty krem. Dodajemy wszystkie ciasteczka i delikatnie mieszamy.

składniki na krem maślany do tynkowania i rozetki:
200 g masła w temperaturze pokojowej
180 -200 g mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej
opcjonalnie barwniki spożywcze

wykonanie:
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy powoli mleko skondensowane i miksujemy na gładki, gęsty krem. Częścią kremu „tynkujemy” boki i wierzch tortu a do pozostałego kremu dodajemy barwniki i dekorujemy rozetkami.

składniki na drip:
ok. 30 g czekolady
ok. 30 g śmietanki kremówki

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do zagotowania. Do gorącej kremówki dodajemy posiekaną czekoladę, pozostawiamy na chwilkę a następnie mieszamy.

opcjonalnie nasączenie biszkoptów:
ok. 200 ml wody posłodzonej cukrem i wymieszanej z ekstraktem waniliowym do smaku.

Całość składamy w rancie. Na pierwszy blat wykładamy cały krem z nutellą, przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu. Następnie wykładamy cały krem wiśniowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem i wstawiamy do lodówki aby krem stężał. Wykładamy krem z oreo, który przykrywamy czwartym biszkoptem. Całość wstawimy do lodówki najlepiej na noc aby tort się ustabilizował. Następnie „tynkujemy” i dekorujemy.



(Visited 282 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here