tort czekoladowo orzechowo kokosowy

16824

składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
70 g mąki
30 g kakao
100 g cukru
2 łyżki oleju
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty.


składniki na biszkopt orzechowy:
75 g zmielonych orzechów
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
30 g cukru
1 i 1/2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 20-25 min. w ok. 170 st. C. Upieczony pozostawiamy na ok. 10-15 min. w formie. Następnie przy pomocy noża delikatnie odkrawamy od foremki, odrywamy papier do pieczenia i odwracamy do góry dnem.

składniki na ciasto kokosowe:
3 białka
110 g cukru
1 łyża mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 20-25 min. w ok. 170 st. C. Upieczony pozostawiamy na ok. 10-15 min. w formie. Następnie przy pomocy noża delikatnie odkrawamy od foremki, odrywamy papier do pieczenia i odwracamy do góry dnem.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
6 żółtek
220 g cukru
1 budyń waniliowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
4 kostki czekolady deserowej
parę wiśni z nalewki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub do smaku
opcjonalnie: garść posiekanych orzechów

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyń (w temperaturze pokojowej) i miksujemy na gładki krem. Gotową masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej części kremu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Do drugiej dodajemy suchą kawę rozpuszczalną i również miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków lub możemy dodać posiekane orzechy.

wykonanie tortu:
Na paterze układamy jeden blat kakaowy, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy na nim cały krem czekoladowy i wciskamy w niego wiśnie. Układamy biszkopt orzechowy, nasączamy go, wykładamy cały krem bez dodatków. Układamy blat kokosowy, na którym rozsmarowujemy cały krem kawowy. Układamy blat kakaowy, który nasączamy. Całość odstawiamy na parę godzina aby tort się ustabilizował. Tort najlepiej złożyć dwa dni przed podaniem.

składniki na krem do dekoracji:
375 g masła
150 g mleka w proszku
90 g cukru pudru
75 ml mleka świeżego
barwniki spożywcze
kakao
cukrowe perełki

wykonanie:
Świeże mleko podgrzewamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę z mleka i miksujemy na gładki krem. Masę dzielimy na części, do jednej dodajemy kakao a do pozostałych barwniki wg własnego uznania i dowolnie dekorujemy tort.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here