tort z żywymi różyczkami

1789

składniki na biszkopt:
80 g mąki
160 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
15 g kakao
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wysokiej tortownicy (ok. 16-18 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno) – ja podzieliłam ciasto na trzy równe części i upiekłam w trzech tortownicach. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. lub jeśli pieczemy w trzech tortownicach to przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy przez ok. 15 min. w tortownicy a następnie wyciągamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ściągamy wierzchnią skórkę. Duży biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki.

składniki na masę czekoladową:
125 g serka mascarpone
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
opcjonalnie 50 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
ok. 7 szt delicji o smaku malinowym

wykonanie:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do mascarpone dodajemy roztopione czekolady i miksujemy. Dodajemy ubitą czekoladę i miksujemy. Tort składamy w rancie. Gotowy krem wykładamy na pierwszy krążek, układamy delicje, czekoladą do kremu.

składniki na frużelinę malinową:
150 ml musu malinowego
cukier do smaku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
opcjonalnie: 2 g żelatyny + 1 łyżka gorącej wody

wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mus malinowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do musu. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty kisiel. Zestawiamy z ognia i opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Przestudzoną frużelinę wykładamy na delicje i układamy drugi krążek biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.

składniki na masę śmietankową:
200 ml śmietanki kremówki
1 wafelek w czekoladzie
1 łyżka cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody

wykonanie
Pół wafelka ścieramy na tarce, pozostałą część siekamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Dodajemy wafelka i mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby tort się ustabilizował.

składniki na masę do obłożenia – krem maślany na bazie szwajcarskiej:
2 białka
110 g cukru
160 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: troszkę białego barwnika spożywczego

wykonanie:
Postępujemy wg przepisu tutaj

składniki na drip czekoladowy:
50 g czekolady deserowej
25 g masła
1 i 1/2 łyżki ciepłego mleka

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem na kąpieli wodnej. Zestawiamy, dodajemy mleko i mieszamy. Lekko studzimy.

Tort obkładamy krem. Schładzamy w lodówce, polewamy dripem i dowolnie dekorujemy np. żywymi różyczkami (użyłam 11 szt.) i gipsówką. (Łodygi kwiatków owijamy folią spożywczą)



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here