świąteczny sernik z pierniczkami

1520

składniki na spód sernika:
150 g pierników w lukrze bez nadzienia
50 g masła

wykonanie:
Pierniki rozdrabniamy jak najdrobniej przy pomocy np. blendera. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Gotowym ciastem wykładamy dno torownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.

składniki na masę serową:
750 g sera białego, trzy krotnie zmielonego
250 ml śmietanki kremówki
3 jajka
2 żółtka
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka mąki pszennej
1 łyża mąki ziemniaczanej
ok. 7-10 pierniczków lukrowanych

wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz pierniczków umieszczamy naczyniu miksujący i miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy za długo aby sernik za bardzo się nie napowietrzył. Gotową masę przekładamy na schodzony spód. W masę serową wciskamy pokrojone na pół pierniczki. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-70 min, aż wierzch będzie rumiany. Upieczony studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony schładzamy w lodówce przez noc.

składniki na wierzch:
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki serka mascarpone
1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru lub do smaku
opcjonalnie:
1/2 łyżeczki cynamonu lub do smaku
dodatkowo:
pierniczki do dekoracji

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. Ok. 1/3 częścią smarujemy wierzch i boki. Pozostałym kremem wyciskamy rozetki i dekorujemy pierniczkami. Pierniczki możemy przykleić również do boków sernika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here