makowiec zawijany idealny vel strucla makowa

19154

składniki na ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
45 g drożdży
6 żółtek
180 ml mleka, letniego
150 g masła, roztopionego
1 i 1/2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, mąkę sól oraz alkohol i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz i wyrabiamy, ciasto aż będzie odchodziło od ręki lub od ścianek robota (ja wyrabiam robotem kuchennym).  Przekładamy do np. szklanej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 90 min. do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowujemy masę makową.

składniki na masę makową:
500 g maku suchego
170 g cukru
3 łyżki miodu płynnego
6 białek
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą do przykrycia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwu krotnie maszynką do mięsa. Białka ubijamy na sztywno. Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części.

wykonanie makowców:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą osobno rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, gdyż ciasto trochę jest luźne. Na każdy prostokąt ciasta wykładamy w miarę równomiernie masę makową, pozostawiając po ok. 2cm od brzegów. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1 cm luzu. Przekładamy na dużą blachę (ciasto łączeniem do spodu) i pieczemy przez ok. 40 min. Po upieczeniu studzimy. Dowolnie dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.


3 KOMENTARZE

    • W takiej temperaturze jakiej pieczesz ciasta drożdżowe. Ja mam stary piekarnik i piekłam w ok. 180 st. C, każdy piekarnik różnie grzeje. P.S podaje ok. 180 bo mam starte cyferki a co za tym idzie nie widać ich 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here