ciasto euforia

33816

składniki na ciasto czekoladowe:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
110 g cukru + 3 łyżki
80 ml oleju
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 białka
3 łyżki kakao
120 ml naparu kawy, wystudzonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem (110g) na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz napar z kawy. Następnie dodajemy stopniowo przesiane suche składniki. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z 3 łyżkami cukru. Ubite przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 40 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. (Ciasto najlepiej ubiec dzień przed przekrawaniem).

składniki na ciasto makowe:
150 g maku mielonego
70 g cukru pudru
4 łyżki cukru kryształu drobnego
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g orzechów, posiekanych

wykonanie:
Mak zalewamy gorąca wodą i gotujemy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wystudzony mak oraz orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 30-40 min. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem czekoladowy:
200 g czekolady gorzkiej
170 g masła w temperaturze pokojowej
170 ml śmietanki kremówki 30%
300 g masy kajmakowej

wykonanie:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową a następnie wystudzoną czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki kremu na wierzch ciasta.

dodatkowo:
napar kawy do nasączenia ciast
kawałek czekolady deserowej, startej

wykonanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta czekoladowego nasączamy naparem kawowym, rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Układamy ciasto makowe, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i posypujemy startą czekoladą. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje 2 dni po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here