składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
40 g cukru pudru
200 g masła, schłodzonego
2 żółtka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce.
składniki na masę serową:
1000 g sera, zmielonego
200 g masła
12 szt białek (360 g)
300 g cukru
100 ml śmietany 18%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: ekstrakt cytrynowy
wykonanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem (150 g). Dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz opcjonalnie ekstrakt i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.