ciasto a la jajka sadzone bez pieczenia

4892

składniki:
500 g sera białego, zmielonego
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
40 g cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody, gorącej
dodatkowo:
ok. 180-200 g biszkoptów podłużnyc

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Ser i mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy kremówkę i miksujemy do zgęstnienia. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z masą serową. Na dnie foremki (ok.22x25cm lub troszkę większej) wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty. Na biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki.

składniki na wierzch ciasta:
1-2 duże puszki moreli lub brzoskwiń (najlepiej moreli gdyż są mniejsze)
syrop z puszki moreli lub brzoskwiń + dopełnienie wody (w sumie 500 ml)
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny

wykonanie:
Morele lub brzoskwinie odsączamy, przekładamy na talerz a następnie układamy na prawie stężałą masę serową (lekko wciskamy w masę). Syrop przelewamy do garnka i dolewamy tyle wody aby uzyskać 500 ml płynu, przelewamy przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę zalewamy paroma łyżkami gorącego płynu i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy do gorącego syropu z wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretką zalewamy morele lub brzoskwinie. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (np. na noc).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here