składniki:
500 g sera białego, zmielonego
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
40 g cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody, gorącej
dodatkowo:
ok. 180-200 g biszkoptów podłużnyc
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Ser i mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy kremówkę i miksujemy do zgęstnienia. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z masą serową. Na dnie foremki (ok.22x25cm lub troszkę większej) wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty. Na biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki.
składniki na wierzch ciasta:
1-2 duże puszki moreli lub brzoskwiń (najlepiej moreli gdyż są mniejsze)
syrop z puszki moreli lub brzoskwiń + dopełnienie wody (w sumie 500 ml)
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
Morele lub brzoskwinie odsączamy, przekładamy na talerz a następnie układamy na prawie stężałą masę serową (lekko wciskamy w masę). Syrop przelewamy do garnka i dolewamy tyle wody aby uzyskać 500 ml płynu, przelewamy przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę zalewamy paroma łyżkami gorącego płynu i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy do gorącego syropu z wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretką zalewamy morele lub brzoskwinie. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (np. na noc).