babka z kajmakiem

2871

składniki:
300 g masy krówkowej o smaku adwokata Helio
5 jajek (białka oddzielone od żółtek
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Masło mieszamy i podgrzewamy z masą krówkową tylko do połączenia się składników nie doprowadzając do zagotowania. Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier a następnie stopniowo żółtka. Do masy jajecznej stopniowo w dodajemy masę krówkową z masłem i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Foremkę na babkę z kominem natłuszczamy np. masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-60 min. Upieczoną schładzamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzoną dowolnie dekorujemy np. roztopioną pozostałą masą krówkową i płatkami migdałowymi lup oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here