tort kilimandżaro

14181

składniki na biszkopt kakaowy:
105 g mąki pszennej
150 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek
50 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Do masy jajecznej w dwóch turach wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40-45 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy blaty.
Jeden blat kroimy na 12 trójkątów, w drugim blacie wycinamy kółko o średnicy ok. (otrzymamy mniejszy blat i obręcz) , trzeci blat pozostawiamy cały.

składniki na krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
8 g żelatyny
50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny
1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g)

wykonanie:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy (50 ml do namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy.

dodatkowo:
ok. 60 g rozpuszczonej czekolady
trochę startej czekolady lub posypki czekoladowej

wykonanie ciasta:
Cały blat wkładamy do tortownicy, w której piekł się biszkopt, nasączamy go delikatnie syropem. Nakładamy obręcz z następnego blatu, nasączamy ją. Do środka nakładamy ok. 1/3 cz. kremu i przykrywamy go mniejszym blatem, który delikatnie nasączamy syropem z brzoskwiń. Bok mniejszego blatu delikatnie smarujemy kremem i układamy w koło trójkąty tworząc koronę. Do środka wykładamy pozostały krem tworząc kopułkę. Następnie trójkąciki delikatnie naginamy na kopułę, tak aby przykleiły się do kremu. Na wierzchu kładziemy mały talerzyk i całość wstawiamy do lodówki. Trójkąciki możemy delikatnie nasączyć syropem. Na środku układamy pokrojoną w plasterki pozostałą połówkę brzoskwini. Ja całość pozostawiłam w lodówce na całą noc. Następnie boki smarujemy czekoladą i posypujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here